Citronáč
Postup přípravy
Nejprve ve vlažném mléku necháme vzejít droždí asi 10 minut. Ostatní suroviny na těsto ( hl. mouka, 200 g mouč. cukru, 100 g másla) smícháme v misce, přidáme kvásek a těsto zpracujeme rukou. Přikryjeme a necháme 20 minut kynout. Část mléka, 800 ml, přivedeme k varu, vsypeme citrónovou polevu (100 g), nebo citronovou šťávu, krystalový cukr. Zlatý krém rozmícháme v 200 ml mléka. Za stálého míchání vaříme asi 3 minuty. Necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na 4 části, každou část rozválíme na velikost plechu a na opačné straně plechu pečeme při teplotě 180°C asi 8 minut. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, 100 g, a postupně za stálého šlehání vmícháme po lžičkách vychladlý puding. Krém naplníme postupně mezi jednotlivé pláty. Necháme odležet do druhého. Povrch posypeme moučkovým cukrem.
Vytisknout recept (PDF)