Skořicové spirálky
Postup přípravy
Na přípravu těsta nadrobíme droždí a s cukrem (10 g) do misky, přidáme mouku (20 g), zalijeme mlékem (100 ml) a necháme pár minut na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím si připravíme skořicovou náplň smícháním rozpuštěného másla (70 g) se skořicovým cukrem. Do mísy ke kvásku přilijeme vlažnou vodu (200 ml) a olej(60 ml). Postupně přidáváme mouku (550 g), cukr (85 g), vanilínový cukr a sůl. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Pokud se lepí ke stěně nádoby, přidáme lžíci mouky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout. Poté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na poloviny a obě pečlivě rozválíme na tenký plát, přibližně stejně velký. První plát pomažeme již připravenou skořicovou náplní a překryjeme druhým plátem těsta. Pomocí rádýlka nakrájíme na proužky široké 3 cm. Jednotlivé proužky zatočíme na obou koncích každý opačným směrem. Připravené spirálky přemístíme na plech vyložený papírem na pečení, lehce omastíme trochou rozpuštěného másla (30 g) a posypeme cukrem (20 g). Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut. Po upečení sejmeme z plechu a necháme vychladnout.
Vytisknout recept (PDF)