Kategorie receptů
Mazanec bez lepku
Počet ingrediencí
12
Počet porcí
10
Sacharidy na jednu porci
52 g
Doba přípravy
45 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Do hrnku dáme droždí, trošku mouky a trošku cukru a necháme v teple pod ubrouskem vykynout.
V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mléko.
Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, žloutky, (rum), citr. kůru; přidáme rozpuštěný tuk s mlékem a
vykynuté droždí, rozinky.
Vypracujeme měchačkou těsto a nechám vykynout. Uděláme bochánek, (nebo 2 menší), dáme na
pečící papír na plech, potřeme bílkem a zapícháme mandle. Necháme na plechu ještě chvíli vykynout
a pak pečeme.
Pro zjednodušení lze těsto dát vykounout rovnou do pečící formy, kde necháme v teple vykynout, a následně pečeme v předehřáté troubě zhruba na 180 stupňů.
Vytisknout recept (PDF)Jedlá sůl
10 g
Jihočeské mléko lahodné polotučné 1,5% 1 l
125 g
Jihočeské máslo 82 % 250 g
100 g
Jihočeský tvaroh tučný 38 % 250 g
250 g
Cukr krystal
80 g
Vanilkový cukr Dia 40 g
20 g
Rozinky
10 g
Žloutek
56 g
Citronová kůra strouhaná 25 g
2 g
Samokypřící směs bílá bez lepku 1000 g
500 g
Čerstvé pekařské droždí 42 g
30 g