Moussaka s tuňákem
Postup přípravy
Lilek omyjeme a nakrájíme na tenké dlouhé plátky. Osolíme a necháme 30 minut odstát, aby se ztratila hořkost. Opláchneme a osušíme. Dáme na gril nebo pánev a opečeme dozlatova. Na pánvi osmažíme česnek a ndrobno cibuli, přidáme mrkev na kostky a smažíme. Později přidáme rajčata nakostičky. Když bude sofrito téměř hotové, podlijeme bílým vínem, snížíme plamen a necháme odpařit alkohol. Přidáme oregano, tymián, cukr, sůl a pepř. Vaříme 10 minut a odstavíme z plamene. Do omáčky přidáme tuňáka a dobře promícháme.
Bešamelová omáčka: Na ohni nebo v mikrovlnné troubě zahřejeme mléko, aby bylo téměř vřelé. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a zamícháme. Jakmile bude mouka jemně zlatavá, přidáme teplé mléko a mícháme. Za stálého míchání přidáme mletý muškátový oříšek a sůl. Vařtíme 10 minut na středním plameni.
Finální příprava: Do skleněné mísy vhodné do trouby položíme plátky lilku. Přidáme polovinu rajčatové omáčky s tuňákem. Zakryjeme druhou vrstvou lilku a přidáme druhou část omáčky. Položíme lilek a polijeme bešamelovou omáčkou. Posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby na 15 – 20 minut.
Vytisknout recept (PDF)