Dýňová polévka z pečené dýně
Postup přípravy
Nejprve rozkrojíme dýni hokaido na čtvrtky a zbavíme ji semínek. Dýni hokaido nemusíme loupat. Vložíme do pekáčku nebo do zapékací mísy. Pokapeme olivovým olejem, potřeme utřeným česnekem (3 stroužky), přidáme tymián, oregáno (nebo bylinky co máme rádi). K dýni přidáme kořenovou zeleninu (nakrájenou na kostičky), osolíme a dáme péct společně s dýní na 190°C asi 30 minut, dokud vše nezměkne a mírně nezhnědne.
Když máme dýni a zeleninu upečenou, přendáme do kastrolu zalijeme vývarem (zeleninový, masový ) přidáme sušený zázvor a necháme přejít varem. Poté vše rozmixujeme dohladka, přilijeme kokosové mléko nebo smetanu. Nakonec polévku dochutíme solí a můžeme podávat s pestem z dýňových semínek nebo pikantním pestem z papriček Jalapenos. Můžeme posypat opraženými semínky, posypat bylinkami, jarní cibulkou a trochu pokapat dýňovým olejem.
Vytisknout recept (PDF)