Nádivkové muffiny
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravíme si 12 formiček na muffiny. V pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kostičky slaniny dokřupava. Vyjmeme děrovanou sběračkou a necháme na papírové utěrce odstát přebytečný tuk. Mezitím dáme špenát (nebo kopřivy) do síta do dřezu a přelijeme vroucí vodou, aby listy zavadly. Propláchneme pod tekoucí studenou vodou a pak rukama vymačkáme všechnu přebytečnou vodu. Špenát nasekáme nahrubo. V míse smícháme mouku, sůl, pepř, mletý muškátový oříšek, kypřící prášek a většinu sýra. V jiné nádobě prošleháme 2 vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Přilijeme k suchým přísadám a stěrkou krátce promícháme, jen aby se těsto smísilo. Přimícháme zchladlou slaninu, špenát, pažitku a petržel – těsto našleháme, musí zůstat nadýchané. Těsto rozdělíme do připravených formiček a posypeme zbylým sýrem. Pečeme 18-20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhneme čistou. Muffiny vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.Tip: Pokud seženete medvědí česnek, můžeme ho použít místo špenátu či kopřiv.
Vytisknout recept (PDF)