Kuře ala bažant na italském risottu s parmazánem
Postup přípravy
Kuře rozporcujeme na čtyři díly a prošpikujeme špalíčky anglické slaniny. Opepříme, osolíme a poprášíme hladkou moukou. V hrnci na rozehřátém másle (100g) nejprve orestujeme nakrájenou cibuli (40 g), přidáme maso nejprve kůží dolů a dozlatova opečeme. Podlijeme vývarem (250 ml vody a bujón). Doplníme stroužkem česneku, divokým kořením (5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře a 2 bobkové listy) a tymián. Pečeme v troubě pozvolna za občasného podlévání vývarem na kůrku při teplotě 180°C zhruba 50 minut podle velikosti kuřete. Hotové porce masa vyndáme. Výpek svaříme na potřebné množství, přecedíme a podlijeme porce kuřecího masa. Krátce prohřejeme. Nakonec maso dochutíme čerstvě mletým pepřem, solí a posypeme tymiánem.
Na olivovém oleji v hrnci zesklovatíme jemně pokrájenou šalotku. Přidáme rýži a restujeme zhruba 2 minuty. Podlijeme bílým vínem, které odvaříme skoro do sucha. Za stálého míchaní podléváme částí kuřecího vývaru a odvařujeme. Když začne rýže pomalu nabývat a měknout, přilijeme vývar (1 l a bujón) a víc jak z poloviny jej svaříme. Pokud je rýže měkká na skus, zmírníme teplotu nebo úplně stáhneme z plotny. Přidáme za stálého míchání parmezán a po částech kousky ztuhlého másla (150 g). Nakonec zakápneme trochou olivového oleje. Pokud je risotto hodně husté, povolíme jej zbytkem vývaru. Dochutíme podle potřeby čerstvě mletým bílým pepřem a solí. Hotové risotto zakryjeme pokličkou a občas zamícháme.
Vytisknout recept (PDF)