Mrkvový dort s lískovými oříšky
Postup přípravy
4 vejce, 1 hrnek cukru, 1,25 hrnku oleje, vanilkový extrakt (2 KL), jedlou sodu (2 KL), kypřící prášek (2 KL), skořici a špetku soli vložíme do šlehacího stoje a vyšleháme do pěny. Pak postupně přidáváme 2 hrnky mouky (může být i polohrubá), nastrouhanou mrkev (3 hrnky) a rozdrcené sušenky.
Jakmile máme veškeré suroviny smíchané, těsto nalijeme do dortové formy (vymazané a vysypané) a dáme do předehřáté trouby na 150 °C. Pečeme / sušíme v troubě 1 ½ až 2 hodiny. Do dortu po celou dobu NEPÍCHÁME špejlí.
Na krém vyšleháme smetanu se žervé, cukrem dle chuti. Můžeme přidat ztužovač šlehačky.
Když je dort upečený a vychladlý, vyndáme ho z formy a dáme na talíř (podnos). Podélně rozpůlíme a promažeme polovinou krému. Druhou polovinou potřeme celý dort kolem dokola i horní část dortu.
Dort můžeme posypat rozdrcenými ořechy (lískovými, vlašskými i mandlemi) anebo sušenkami (např. bezlepkové hrudky s lískovými oříšky).
Vytisknout recept (PDF)