Karamelový dort
Postup přípravy
Postup korpus: Vyšleháme 4 bílky v tuhý sníh. V jiné misce vyšleháme 4 žloutky s 80 g cukru. Do větší misky dáme mouku a lžičku kypřícího prášku, přidáme sníh a vyšlehané žloutky. Přilijeme 2 lžíce mléka a zlehka zamícháme. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 170°C na 30 minut. Déme vychladnout.
Postup karamel: Do hrnce dáme 150 g cukru a zahříváme na mírném ohni, až cukr zkaramelizuje. Stále mícháme, aby se nepřipálil. Přidáme 60 g tuku, až se rozehřeje, tak přidáme 100 ml smetany a stále mícháme do doby, než se cukr nerozpustí. Přelijeme přes sítko, aby nebyli v karamelu hrudky.
Postup zdobení: Korpus dortu pokapeme rumem a poklademe naplocho nakrájenými banány (4 větší). Polijeme karamelem. Vyšleháme maskarpone s trochou cukru (100 g) a natřeme na banány. Vyšleháme šlehačku s trochou cukru (50 g) a potřeme dort. Upražíme lupínky s cukrem (50 g). Dort polijeme karamelem a posypeme upraženými lupínky. Necháme v ledničce vychladit.
Vytisknout recept (PDF)