Bezlepkový pomerančový koláč
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 160 °C. V rendlíku rozpustíme pomalu máslo a přidáme 170 g cukru (třtinový i vanilkový), který v horkém másle rozpustíme. Do mísy nasypeme (kukuřičnou) mouku, pomleté mandle a kypřící prášek. Přidáme i nastrouhanou pomerančovou kůru ze 2 pomerančů (strouháme jen oranžovou část kůry, bílá část je hořká) a pomerančovou šťávu z 1 pomeranče. Nakonec přidáme 3 vejce, máslo s rozpuštěným cukrem a jogurt a vše důkladně promícháme, aby vzniklo těsto. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, vlijeme do ní těsto a dáme péct na 45 minut do trouby. Po upečení necháme vychladnout. Cukr (120 g) vysypeme na pánvičku a zalijeme jej pomerančovou šťávou ze 4 pomerančů. Zapneme si plotýnku na středně vysoký stupeň a za občasného míchání zahříváme, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 15 minut. Vznikne zredukovaná šťáva. Korpus vyndáme z formy, ale ještě neodstraňujeme pečící papír. Korpus shora polijeme sirupem (měl by stéct i po stranách). Takto připravený koláč dáme nejlépe přes noc do lednice. Druhý den jej potřeme zakysanou smetanou a posypeme nasekanými pistáciemi. Místo pistácií můžeme na posypání použít jiné ořechy (mandle, vlašské ořechy).
Vytisknout recept (PDF)