Dort s jablečným moštem a karamelem
Postup přípravy
V míse smícháme změklé máslo (1/2 šálku), hnědý cukr (1 šálek) a bílý cukr (1 šálek). Poté přidáme 2 vejce a mícháme, dokud se důkladně nespojí. Přidáme mošť (1 a půl šálku) znovu promícháme. V samostatné misce smícháme 2 hrnky mouky, lžičku prášku do pečiva, lžičku jedlé sody, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého nového koření, 1 a půl lžičky skořici a špetku prášku z hřebíčku. Tuto suchou směs vsypeme do mokré směsi a mícháme, dokud se nespojí. Nepřemíchát. Ořechy (3/4 šálku) přidáme do mouky a pomocí stěrky je vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do 2 kulatých vymazaných a moukou vysypaných dortových forem o průměru cca 20 cm. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Necháme chvilku zchladnout ve formách a po pár minutách vyndáme. Jakmile úplně zchladnou, zabalíme je do potravinářské fólie a dáme na noc do mrazáku. (Tento krok není nutný, ale dort bude ještě o něco lepší.)
Mezitím si připravíme náplň: Ve velké míse smícháme smetanový sýr, 4 lžíce zakysané smetany, 1/2 šálku medu a špetku soli a intenzivně šleháme, dokud se smetanový sýr lehce neprovzdušní. Lépe to půjde elektrickým šlehačem nežli ručně.
Před kompletováním dortu si připravíme karamelovou omáčku. O množství se nebojíme. Hotová v lednici vydrží klidně i na příští dort. Na nepřilnavou pánev nasypeme 1 šálek cukr a 1/4 šálku vody a zahříváme na středním plameni 10–12 minut, dokud směs nebude bublat a nezhnědne a cukr se úplně nerozpustí. Do pánve přidáváme 1/2 šálku smetany a důkladně promícháme a necháme směs provařit asi 3 minuty. Odstraníme z ohně a přidáme 2 lžíce másla, vanilkový extrakt, 3/4 lžičky soli a promícháme do hladka.
Kompletování dortu: Umístíme jeden korpus na dortový stojan a potřeme ho polovinou náplně. Pokapeme trochou karamelové omáčky a navrch položíme druhý korpus. Vršek tohoto dortu potřeme druhou polovinou náplně a pokapeme další karamelovou omáčkou.
Vytisknout recept (PDF)