Cibulový slaný koláč
Postup přípravy
Smícháme všechny suroviny na těsto (mouka, mléko, sůl 4 g,droždí, olivový olej, cukr). Dobře prohněteme a necháme asi 10 minut odpočinout. Vyválíme na nepřilnavé podložce a přeneseme na plech, kde ho upravíme pomocí prstů tak, aby bylo i na okrajích. Bez náplně necháme kynout ve vlahé troubě asi 20 minut. Slaninu pokrájíme na kostky a osmažíme na pánvi. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a dostatečně dlouho podusíme na oleji. Z vajíček, zakysané smetany a strouhaného sýra umícháme hladkou hmotu, kterou dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Přidat trochu jemně lisovaného nebo sušeného česneku a čerstvý nebo sušený tymián. Orestovanou cibuli promícháme se slaninou a rozložíme na těsto. Vše zalijeme hmotou z vajec a smetany a rozetřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut. Ke konci pečení můžeme teplotu trochu zvýšit.
Vytisknout recept (PDF)