Kuskus s kuřecím masem zeleninou a jogurtem
Postup přípravy
Čočku (1/2 hrnku) propláchneme, necháme okapat, nasypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Vaříme asi 15 minut na mírném ohni doměkka. Čočku slijeme do sítka a necháme vychladnout. Kuskus (1 hrnek) nasypeme do mísy, přidáme 1 lžíci olivového oleje a špetku soli. Poté ho zalijeme horkým vývarem (2 hrnky) a promícháme vidličkou. Mísu přiklopíme a kuskus necháme odstát asi 10 minut. Kuskus nasypeme do cedníku, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Mezitím si nakrájíme 3 řapíkatý celery na kostky velké 1 cm. Mrkev (2 ks) očistíme, na struhadle podélně nakrájíme na tenké plátky cca 1-2 mm. Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a lehce naklepeme silnější části, abychom získali rovnoměrně vysoký plátek. Nasolíme, opepříme a posypeme drceným římským kmínem (můžeme přidat i trochu drceného chilli). Na pánev nalijeme tři lžíce olivového oleje a rozpálíme. Na pánev vložíme kuřecí plátky a opékáme postupně 3 minuty z každé strany, dokud není maso krásně zlaté a uvnitř propečené. Po vychladnutí prsa nakrájíme na tenké plátky. V mističce si připravíme zálivku. Jogurt smícháme se třemi lžícemi olivového oleje, (vinným) octem, nasekaným stroužkem česneku a mletým římským kmínem. Důkladně promícháme, osolíme a vmícháme sekanou zelenou petrželku. V míse promícháme kuskus, celer, mrkev, čočku, kuře, zalijeme zálivkou a opět důkladně promícháme. Posypeme zelenou petrželkou.
Vytisknout recept (PDF)