Kategorie receptů
Bramborový nákyp se šalvějí
Počet ingrediencí
8
Počet porcí
6
Sacharidy na jednu porci
45 g
Doba přípravy
30 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Kousky obou druhů brambor vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly tak akorát ponořené, hodně osolíme a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut do poloměkka. Pak je scedíme a rozšťoucháme. Máslo rozehřejeme v rendlíku, přidáme 2 lžíce šalvěje a necháme spojit mírným opékáním zhruba minutu. Pak šalvějové máslo i mléko vmícháme k bramborám. Mléka použijeme tolik, abychom získali kašovitou, ne řídkou směs. Směs osolíme a opepříme. Následně ji přendáme do zapékací mísy. Strouhanku smícháme s extra máslem a zbylou šalvějí. Směs dle chuti osolíme a opepříme a nasypeme na brambory. Odklopené pečeme 30 až 40 minut.
Vytisknout recept (PDF)Brambory
450 g
Jedlá sůl vakuová 1 kg
6 g
Šalvěj
15 g
Jihočeské mléko lahodné polotučné 1,5% 1 l
300 g
Pepř černý mletý 20 g
2 g
Strouhanka bez lepku B 500 g
10 g
Batáty sladké
900 g