Veganská pizza Margherita

Postup přípravy
S přípravou těsta začneme asi hodinu a půl předtím, než budeme chtít dát pizzu péct. Mouku a sůl prosejeme do velké mísy a promícháme. V odměrce naměříme 400 ml teplé vody. Přidáme cukr, droždí a lžíci extrapanenského olivového oleje. Smícháme vše dohromady, obsah nalijeme do mouky a zpracujeme. Jakmile se veškerá suchá mouka promísí, zakryjeme na mísu utěrkou a necháme ji 10 minut odstát v teple, aby všechna moučná zrna nabobtnala a hnětení bylo jednodušší. Těsto vyndáme na pomoučenou podložku a hněteme, dokud není jemné a pod prsty pružné. Těsto a čistou mísu potřeme olivovým olejem a vložíme ho do ní. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu vykynout na zhruba dvojnásobný objem. Na sugo rozpalíme na středně velkém ohni v hrnci olej a necháme v něm změknout cibuli a česnek. Přidáme passatu a přivedeme ji k varu. Za občasného míchání ji vaříme na mírném ohni asi 20 minut, dokud se mírně nezredukuje. Sugo dochutíme. Zhruba po hodině předehřejeme troubu na 250 °C. Těsto vyklopíme a krátce ho na pomoučeném povrchu prohnětemee. Rozdělíme ho na 2 díly a vytvarujeme do koulí. Dva plechy na pečení posypeme trochou mouky a těsto vytvarujeme na 2 pizzy o velikosti 25–30 cm. Pokud je těsto příliš pružné, necáme ho ještě několik minut odpočívat. Jakmile máme z těsta připravené 2 korpusy, potřeme je s pomocí velké lžíce částí suga do vzdálenosti asi 2 cm od okrajů a navrch nasypeme Nurishh Strouhaný s příchutí Mozzarella. Pečeme v troubě 10–12 minut nebo dokud kůrka nezhnědne a sýr se nerozpustí. Pizzu ozdobíme lístky bazalky a podáváme.
Vytisknout recept (PDF)