Rajčata se sýrem, lososem a bylinkovým máslem
Postup přípravy
Středně velká keříková rajčata 8 ks nařízneme do kříže, ponoříme na chvíli do vařící vody a poté přelijeme studenou vodou. Oloupeme je a v horní části odřízneme „víčko“. Dužinu z rajčat vydlabeme kávovou lžičkou. Vnitřek lehce osolíme a opepříme. Lososa nakrájíme na drobné kostičky. Smetanový sýr nebo ricottu smícháme s rozšlehaným vejcem a přidáme lososa. Dochutíme kajenským pepřem, muškátovým oříškem, solí a dáme vychladit na 30 minut do lednice.
Troubu předehřejeme na 220 °C. Rajčata naplníme směsí sýra a lososa. Bylinkové máslo (máslo a bylinky) necháme společně s olejem rozehřát v zapékací nádobě, vložíme rajčata a dáme péct do předehřáté trouby na 15 minut.
Oloupeme šalotky a nakrájíme na jemné kostičky. Spolu s vínem vložíme na pánev a dusíme tak dlouho, než se víno vyvaří na jednu třetinu. Přidáme smetanu a krátce povaříme. Pomocí metly postupně přimícháme kousky bylinkového másla. Pánev sejmeme z plamene a omáčku dochutíme solí a pepřem.
Vytisknout recept (PDF)