Pohankové palačinky s borůvkami
Postup přípravy
V míse smícháme pohankovou mouku, mouku a sůl. Poté přidáme vejce. Postupně vařečkou vmícháme mléko a 350 mililitrů vody, až vznikne hladké, řidší, tekuté těsto a necháme je asi 10 minut odstát. V teflonové pánvi (Ø 18 cm) rozehřejeme tuk. Z těsta postupně usmažíme 5 palačinek. Palačinky necháme úplně vychladnout. Opláchneme 120 g čerstvých borůvek a necháme je důkladně okapat. Povaříme v hrnci 300 g (mražených) borůvek, 75 gramů cukru a 3–4 polévkové lžíce vody a nechte je 4–5 minut povařit. Neustále přitom směs promícháváme. Dohladka umícháme škrob (lžíce) a 3 polévkové lžíce vody, vmícháme je do borůvkové směsi a necháme ji asi 1 minutu povařit. Odstavíme připravený kompot ze sporáku a necháme jej úplně vychladnout, ale nenecháme jej úplně ztuhnout. Ručním šlehačem s metličkami ušleháme tuhou šlehačku. Smícheáme jogurt a 100 gramů cukru a opatrně je vmícháme do šlehačky. Potřete lžící 1 palačinku asi jednou pětinou šlehačky. Na to rozložíme 1/5 kompotu. Uvedený postup ještě čtyřikrát zopakujeme. Hotové pohankové palačinky servírujeme vychlazené.
Vytisknout recept (PDF)