Kategorie receptů
Moravské nekynuté koláče s makovou náplní
Počet ingrediencí
8
Počet porcí
8
Sacharidy na jednu porci
44 g
Doba přípravy
45 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Připravíme si těsto. Nejdříve si v míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Následně k nim
přimícháme i kefír, 1 PL medu, 1 vejce a vypracujeme z nich husté, mírně lepivé těsto. Z těsta pak
velkou lžící odebíráme a ukládáme menší koláče na plech, který jsme vystlali papírem na
pečení. Do středu koláčů provedeme pomocí lžíce prohlubeň, do které vložíme náplň.
Náplň by neměla přesahovat těsto koláče.
Maková náplň: všechny suroviny (půl hrnečku máku, půl hrnečku mléka, lžíci medu a lžíce marmelády nebo povidel) vložíme do menšího hrnce a za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí. Pak necháme trochu vychladnout.
Koláče pečeme při 180°C přibližně 35-40 minut. Asi 5 minut před dopečením potřeme těsto
koláčů rozšlehaným vejcem a dopečeme do zlatova. Koláče ozdobíme mandlovými lupínky.
Vytisknout recept (PDF)
Vejce
100 g
Mandle jádra 200 g
10 g
Jihočeské mléko lahodné polotučné 1,5% 1 l
100 g
Kefírové mléko nízkotučné přírodní 1,1% 500 g
500 g
Včelí med smíšený luční 250 g
20 g
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
350 g
Lagris mák mletý termostabilizovaný 200 g
100 g