Mini loupáčky s čokoládou a mandlemi
Postup přípravy
Na přípravu těsta nadrobíme droždí s cukrem (10 g) do misky, přidáme mouku (20 g), zalijeme polovinou vlažného mléka (100 ml) a necháme pár minut na teplém místě vzejít kvásek. Přilijeme zbytek mléka, přidáme mouku, cukr, vanilínový cukr a sůl a vařečkou vypracujeme těsto. Ke konci hnětení přidáme rozpuštěné máslo (90 g) a žloutky a důkladně vypracujeme dohladka. Mísu překryjeme utěrkou, těsto lehce zaprášíme moukou a necháme kynout na teplém místě přibližně 2 hodiny. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na poloviny, ze kterých vytvarujeme bochánky. Každý rozválíme na kulatý plát silný asi 1/2 cm. Rádýlkem každý plát rozdělíme na 12 dílů ve tvaru trojúhelníku. Trojúhelníky stočíme a lehce je ohneme do tvaru loupáčků. Loupáčky vložíme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Po upečení sejmeme z plechu a necháme vychladnout. Čokoládovou polevu (rozpuštěná čokoláda s trochou másla) loupáčky nazdobíme. Na závěr loupáčky posypeme mandlovými plátky a polevu necháme dobře zatuhnout.
Vytisknout recept (PDF)