Lívance s borůvkovým žahourem
Postup přípravy
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, vmícháme mouku, přidáme cukr (100 g), vejce, špetku soli a umícháme hladké řídké těsto, které necháme na teplém místě nakynout, dokud neznásobí jednou svůj objem, cca 50 minut.
Po vykynutí už těsto nemícháme, aby nám neslehlo. Lžíci jej nabíráme a na horké pánvi s máslem (80 g) tvoříme lívanečky. Pečeme zvolna po obou stranách dozlatova. Po usmažení obalíme ve směsi moučkového cukru (150 g) a skořice (10 g).
Lívance dáme na talíř a potřeme umíchaným tvarohem s borůvkovým žahourem a moučkovým cukrem (20 g) dle vlastní chuti. V sezóně zdobíme borůvkami a mátou. Jako adekvátní náhradu za borůvkový žahour je možné použít borůvkový džem.
Žahour: Borůvky (500 g) propereme, posypeme cukrem (500 g), přidáme máslo (10 g), trochu vody (sklenici) a vše rozvaříme. Směs zahustíme perníkem ( 2 lžíce), smetanou (2 dcl) a nakonec okořeníme skořicí a citronovou kůrou.
Vytisknout recept (PDF)