Losos s koprovou omáčkou
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme 50 g másla, necháme zpěnit a poté zasypeme 2 PL mouky. Máslo s moukou ihned rozmícháme, ať se zbavíme hrudek, a dvě minuty provaříme. Přilijeme vývar, pečlivě promícháme a základ na omáčku vaříme 25 minut. Osolíme, opepříme a vlijeme smetanu do omáčky. Přidáme 2 PL octa, 5 lžiček cukru a necháme ještě probublávat, aby se spojily chutě. Nakonec přidáme kopr a pořádně promícháme. Cibuli, 2 mrkve a 3 stonky řapíkatého celeru nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme lžíci másla s olivovým olejem a necháme na něm zesklovatět cibuli, poté přidáme mrkev, celer a koření a cca 10 minut na středním plameni smažíme. Do hotového zeleninového základu přidáme nakládanou pšenici (250 g) a promícháme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Přikryjeme a postavíme stranou. Předehřejeme si troubu na 210 °C. Lososa potřeme olivovým olejem a zabalíme do pečicího papíru společně s plátky citronu, solí, pepřem a pár kapkami vína. Pečeme přibližně 15 minut.
Vytisknout recept (PDF)