Galicijská empanada Xoubas
Postup přípravy
3 velké cibule nakrájíme na proužky a osmahneme na troše olivového oleje. Odstavíme stranou, scedíme a necháme okapat. Šťávu si necháme stranou na těsto, přilijeme olivový olej, který chybí ke 150 ml na přípravu těsta. Červenou papriku osolíme a upečeme na troše olivového oleje. Po upečení oloupeme a nakrájíme na proužky. Sardinky scedíme a olej necháme stranou. Příprava těsta: Troubu zahřejeme na 180 °C. Z mouky, oleje (150 ml), vody, droždí a soli (10 g) zamícháme těsto. Přidáme šťávu a mícháme dále. Těsto rozdělíme na 2 části. Obě části vyválíme na tenké obdelníkové pláty. Na plech dáme papír na pečení a prní plát těsta. Když je třeba, ořežeme okraje. Naskládáme cibuli, sardinky a pečenou papriku. Přikryjeme druhým plátem těsta. Prsty slepíme okraje. Těsto propícháme vidličkou a do středu uděláme malou dírku, aby odtud vycházela vlhkost při pečení. Na dekoraci použijeme ořezané těsto. Potřeme vajíčkem a troškou olivového oleje ze sardinek. Pečeme dozlatova 40 – 45 minut při teplotě 180°C.
Vytisknout recept (PDF)