Kategorie receptů
FILTRACE

Rohlíky bez lepku

Počet ingrediencí
6
Počet porcí
4
Sacharidy na jednu porci
53 g
Doba přípravy
45 minut
 
Bez lepku Bez lepku

Postup přípravy

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta, sůl, sádlo, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 30 minut. 

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.

Z těsta si navážíme 8 dílů o hmotnosti cca 70 g, každý kousek zpracujeme překládáním stejným způsobem jako u těsta a vytvoříme kuličky.

Jednotlivé kuličky rozválíme do tvaru trojúhelníku, základnou směrem k nám a cíp spíše vyšší, tzn. neděláme široké trojúhelníky, protože výsledné rohlíky by byly tenké a rychle by ztvrdly. Těsto zarolujeme směrem od základny k cípu. Vytvořené rohlíky můžeme ještě trochu poválet tam a zpět. 

Plech vyložíme pečicím papírem a naskládáme na něj rohlíky cípem dolů, aby se při pečení neotevřely. Postříkáme je vodou z rozprašovače a plech zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se nedotýkala rohlíků. Takto necháme na teplém místě kynout cca 30 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté rohlíky znovu postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut, dokud se rohlíky nezačnou zabarvovat do světle hnědé barvy. Poté páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 170 °C a dopékáme cca 20 minut. Upečené rohlíky necháme vychladnout na mřížce.

Z uvedených surovin upečeme 8 rohlíků.

 

 

 

Vytisknout recept (PDF)
Jedlá sůl vakuová 1 kg
6 g
Jedlá sůl vakuová 1 kg
Jedlá sůl vakuová 1 kg
Výrobce
Kávoviny akciová společnost
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (1.5g)
Sacharidy 0,3g 0g
Cukry 0,1g 0g
Proteiny 0,3g 0g
Tuky 0,1g 0g
Vláknina 0,3g 0g
Energie 50Kj 1Kj
Bez lepku Bez lepku
Sádlo
10 g
Sádlo
Sádlo
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (2.5g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry 0g 0g
Proteiny 0g 0g
Tuky 100g 2,5g
Vláknina 0g 0g
Energie 3800Kj 95Kj
Bez lepku Bez lepku
Pitná voda nesycená
300 g
Pitná voda nesycená
Pitná voda nesycená
Výrobce
Potraviny bez dodavatele

{"Výrobek bez změřených nutričních hodnot."}
 
Dle nařízení EU č. 1169/2011 není výrobce povinen zveřejnit nutriční hodnoty.

Cukr krystal
5 g
Cukr krystal
Cukr krystal
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (1.25g)
Sacharidy 100g 1,3g
Cukry 100g 1,3g
Proteiny 0g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 1700Kj 21Kj
Bez lepku Bez lepku
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
250 g
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
Bezlepková mouka PROMIX®-Alfa 1000 g
Výrobce
Novalim s.r.o.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (62.5g)
Sacharidy 82g 51g
Cukry 0,3g 0,2g
Proteiny 3,1g 1,9g
Tuky 3,6g 2,3g
Vláknina 3g 1,9g
Energie 1601Kj 1001Kj
Bez lepku Bez lepku
Čerstvé pekařské droždí 42 g
10 g
Čerstvé pekařské droždí 42 g
Čerstvé pekařské droždí 42 g
Výrobce
Lesaffre Česko, a.s.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (2.5g)
Sacharidy 5g 0,1g
Cukry 4g 0,1g
Proteiny 14g 0,4g
Tuky 2g 0,1g
Vláknina 10g 0,3g
Energie 477Kj 12Kj
Bez lepku Bez lepku