Rohlíky bez lepku
Postup přípravy
Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta, sůl, sádlo, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 30 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.
Z těsta si navážíme 8 dílů o hmotnosti cca 70 g, každý kousek zpracujeme překládáním stejným způsobem jako u těsta a vytvoříme kuličky.
Jednotlivé kuličky rozválíme do tvaru trojúhelníku, základnou směrem k nám a cíp spíše vyšší, tzn. neděláme široké trojúhelníky, protože výsledné rohlíky by byly tenké a rychle by ztvrdly. Těsto zarolujeme směrem od základny k cípu. Vytvořené rohlíky můžeme ještě trochu poválet tam a zpět.
Plech vyložíme pečicím papírem a naskládáme na něj rohlíky cípem dolů, aby se při pečení neotevřely. Postříkáme je vodou z rozprašovače a plech zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se nedotýkala rohlíků. Takto necháme na teplém místě kynout cca 30 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.
Vykynuté rohlíky znovu postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.
Pečeme cca 10 minut, dokud se rohlíky nezačnou zabarvovat do světle hnědé barvy. Poté páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 170 °C a dopékáme cca 20 minut. Upečené rohlíky necháme vychladnout na mřížce.
Z uvedených surovin upečeme 8 rohlíků.
Vytisknout recept (PDF)