Loupáčky
Postup přípravy
Z droždí, cukru a 50 ml vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Po 20ti minutách vše vyhněteme s ostatníma surovinama.
V zakryté misce těsto kyne cca 50 min, dáme si ho na pomoučený stůl a popřekládáme od kraje do středu, pootočit o 90 stupňů a zase od kraje do středu. Mouku přidáváme minimálně .
Těsto rozdělíme na 6 bochánků cca po 90 g, z každého uděláme tupý trojúhelník, který smotáme od širšího konce, který 1 cm nařízneme, aby se nám rohlík lépe zahnul a smotáme směrem ke špičce. Na pečícím papíře necháme 30 min dokynout zakryté čistou utěrkou. Mezitím rozpálíme troubu na 230°C, dolů dáme ještě jeden starý plech na vodu, nebo hrnec s vodou na spodek trouby. Vložíme rohlíky s plechem do trouby, které ještě před tím natřeme rozšlehaným mlékem a posypeme mákem. Dolů na starý plech nalijeme vroucí vodu, aby došlo k zapaření a pečeme cca 5 min. Po 5 minutách je třeba vyndat spodní plech, a snížit teplotu na 200°C, pečeme cca 20-30 min - je třeba si to pohlídat. Je to téměř stejné jako u pečení rohlíků. Po vytažení z trouby ihned dávám na mřížku aby vychladly. Porcujeme až úplně vychladnou.