Focaccia
Postup přípravy
V zadělávací míse utřeme společně rozdrobené droždí (1/4 kostky) a lžičku krupicového cukru, vznikne řídká kašička. K ní do mísy přidáme hladkou mouku, vodu, lžičku soli a 1 lžíci oleje z nakládaných sušených rajčat. Nyní zaděláme těsto, buď hnětacím hákem v robotu, nebo ručně vařečkou po dobu asi 5 minut.
Hotové těsto posypeme hladkou moukou a mísu přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou folií, dáme ho kynout na teplé místo asi na 90 minut. Troubu předehřejeme na 230°C.
Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem, opatrně ho přendáme přímo na plech s pečícím papírem a prsty z něj vytvoříme placku (těsto moc nemačkáme, aby se neporušily bublinky, které vznikly kynutím).
Povrch pomažeme olejem z nakládaných sušených rajčat, trochu posypeme solí a přidáme sušená rajčata a čerstvý rozmarýn. Focacciu dáme péct přibližně na 10 - 15 minut (pozor, aby se rajčata nezačala z vrchu připalovat). Po upečení focacciu necháme vychladnout a pak ji nakrájíme.
Vytisknout recept (PDF)