Bezlepkový chléb s křupavou kůrkou

Postup přípravy
Připravíme kvásek z droždí, cukru (2 ČL) a trochu vlažné vody (40 ml). Zamícháme a necháme nakvasit cca 10 minut. Do misky nasypeme Bread mix dark, sůl (1-2 ČL), připravený kvásek z droždí a zbylou vodu (400 ml). Podle chuti přidáme semínka (lněná, slunečnicová, sezamová, kmín mletý nebo celý) příp. chlebový pepř. Vyhněteme mixérem s hnětacími smetáčky cca 2 minuty. Nakonec přidáme olej (2 PL) a mícháme ještě 1 – 2 minuty. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout 45 – 60 minut. Podložku pomoučíme rýžovou moukou a vyklopíme vykynuté těsto. Těsto zpracujeme na bochánek. Ošátek nebo formu na kynutí jemně pomoučíme rýžovou moukou. Vypracovaný bochník vložíme do šátku, zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme kynout na teplém místě 45 minut. Vykynuté těsto překlopíme na pečící papír. Chléb potřeme nebo postříkáme směsí 2 PL vody a 3 PL oleje. Nařežeme, aby během pečení nepraskl a vložíme do vyhřáté mísy nebo na vyhřátý plech. Přikryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 225 ° C a pečeme 40 minut s poklicí. Chléb postříkáme vodou a dopečeme bez poklice 10 - 15 minut při teplotě 200°C. Pokud pečeme na plechu použijeme nálevu na prvních 10 minut při 225°C a poté cca 40 minut při 200°C bez nálevu. Ihned po upečení chléb postříkáme vodou a necháme na mřížce vychladnout.
Vytisknout recept (PDF)