Bezlepkové česnekové uzly a věnce

Postup přípravy
Z droždí, cukru (2 ČL) a asi 100 ml teplé vody připravíme kvásek, který necháme přibližně 10 minut vzejít. V míse smícháme Rolls mix, sůl (1+1/2 ČL), připravený kvásek, zbylou již vlažnou vodu (400ml) a olej (4 PL). Mícháme mixérem s hnětacími smetáčky. Přikryté necháme kynout 30 minut. Mezitím připravíme česnekové máslo. Do roztátého másla vmícháme 2-3 rozmačkané stroužky česneku. Vykynuté těsto lehce zpracujeme na pomoučené pracovní desce a rozdělíme na polovinu. Z jedné poloviny připravíme uzly tak, že ji rozdělíme na menší části. Těsto rozválíme nebo rozmačkáme na menší obdélník, potřeme česnekovým máslem, stočíme a vyšleháme. Na závěr jej stočíme do tvaru uzlu. Z druhé poloviny připravíme věnce podobně jako uzly. Těsto rozválíme nebo rozmačkáme na menší obdélník, potřeme česnekovým máslem, stočíme a vyšleháme. Vyšulané česnekové těsto proplétáme a spojíme do kruhu. Uložíme na plech vystlaný pečícím papírem, přikryjeme potravinovou fólií a necháme podkynout 50-60 minut. Před pečením potřeme olejem s rozmačkaným česnekem (1-2 stroužky), posypeme hrubozrnnou solí a pečeme při 230°C 20-25 minut. Čerstvě upečené pečivo ještě horké postříkáme vodou a potřeme zbylým česnekovým máslem. Necháme vychladnout.
Vytisknout recept (PDF)