Zelňačka se zakysanou smetanou
Postup přípravy
Kysané zelí propláchneme, abychom jej zbavili kyselosti. Brambory (4 ks) oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek (2 stroužky) a cibuli oloupeme. Obojí nakrájíme na kostičky. Brambory si uvaříme zvlášť v osolené vodě do poloměkka. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme česnek a mletou sladkou papriku (2 lžičky) a jen krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, přidáme překrájené zelí a veškeré koření. Zelňačku vaříme do změknutí zelí a chvíli předtím přidáme brambory. Polévku podle chuti dosolíme a ještě krátce povaříme, dokud nejsou brambory zcela měkké. Přidáme klobásu nakrájenou na kolečka.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme a krátce prohřejeme. Zelňačku s kysanou smetanou podáváme horkou s čerstvým chlebem.
Vytisknout recept (PDF)