Kategorie receptů
Valašská kyselica
Počet ingrediencí
12
Počet porcí
6
Sacharidy na jednu porci
20 g
Doba přípravy
45 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Pokrájené sušené houby dáme do misky, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut stranou. Mezitím scedíme zelí, propláchneme vodou, nasekáme na menší kusy a uvaříme doměkka. V polévkovém hrnci rozpustíme kousek másla a pak na něm opečeme na kolečka nakrájené klobásy. V momentě, kdy začne uzenina prskat, přidáme scezené a vymačkané hřiby, promícháme, vsypeme kmín, podlijeme 1–1,5 litrem vody (podle toho, jak chceme mít polévku hustou) a 10 minut povaříme. Pak do základu polévky přidáme nakrájené brambory a vaříme 20 minut. Přidáme zelí a zakysanou smetanu rozmíchanou s hladkou moukou a ještě čtvrt hodiny povaříme. Dochutíme solí, pepřem a octem, ozdobíme petrželkou.
Vytisknout recept (PDF)Brambory
400 g
Jedlá sůl
5 g
Kmín celý
1 g
Petrželová nať
2 g
Ocet kvasný lihový 1 l
3 g
Bezlepková mouka Nomix 500 g
10 g
Jihočeská zakysaná smetana 18 % 180 g
180 g
Kysané zelí efko 500 g. Připraveno k servírování!
500 g
Hřib smrkový sušené houby
80 g
Uherská klobása 280 g
150 g
Pepř černý mletý 20 g
3 g