Slovenská štědrovečerní kapustnica
Postup přípravy
Nejprve si připravíme vývar. Vepřové maso opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo úplně ponořené. Přivedeme k varu, poté stáhneme teplotu a vaříme pod pokličkou do změknutí. Trvá to zhruba hodinu a půl. Uvařené maso vyjmeme, obereme a necháme zatím stranou. Hotový vývar přecedíme.
Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět na rozehřátém sádle. Přidáme nakrájený česnek a ještě pár minut opékáme. Zalijeme připraveným vývarem, přidáme brambory nakrájené na kostičky, sušené houby, švestky a všechno koření. Vaříme 10 minut, až brambory trochu změknou. Potom přidáme scezené kysané zelí a vaříme dalších 20 minut. Klobásu nakrájíme na kolečka, šunku na kostičky a přidáme ji do polévky. Stejně tak kousky vepřového masa z vývaru.
Máslo rozpustíme v rendlíku a krátce na něm opečeme papriku. Jen aby se rozvoněla a stále si zachovala intenzivní červenou barvu, která potom nádherně obarví polévku. Potom vlijeme papriku i s máslem do polévky.
Uvařenou polévku dochutíme solí a pepřem. Uleželá do druhého dne chutná samozřejmě nejlépe.