Kategorie receptů
Kulajda z hlívy ústřičné
Počet ingrediencí
12
Počet porcí
7
Sacharidy na jednu porci
17 g
Doba přípravy
30 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Čerstvou hlívu očistíme, nakrájíme na proužky a vložíme do hrnce, který není náchylný k připalování. Přidáme 1 litr vody (nejlépe z vaření brambor) a po dobu cca 40 minut pozvolna vaříme, až hlíva změkne. Před ukončením varu přidáme nakrájené 3 brambory a vše dovaříme doměkka. Z másla a 2 lžic mouky připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. 1/2 l mléka rozdělíme: cca 200 ml zamícháme do již vychladlé jíšky a vlijeme do uvařené hlívy. Zbylé mléko, zakysanou smetanu i 1 lžíci hladké mouky metličkou prošleháme a vlijeme rovněž do směsi s hlívou. Krátce provaříme, dochutíme podravkou, mletým kmínem a sundáme z ohně. Pak zamícháme nasekaný kopr a dochutíme sladidlem Irbis Aspartam a octem.
Vytisknout recept (PDF)Brambory
120 g
Kmín celý
3 g
Kopr
10 g
Ocet kvasný lihový 1 l
20 g
Sladidlo
3 g
Jihočeské máslo 82 % 250 g
40 g
Kysaná smetana 15% 180 g
500 g
Pitná voda nesycená
1000 g
Podravka natur přísada do jídel 150 g
12 g
3,5% UHT mléko Mlékárna Pragolaktos 1 l
500 g
Jáhlová mouka hladká 250 g
45 g