Kedlubnová polévka s bylinkovým pestem
Postup přípravy
Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na malé kostičky. 400 g kedlubny očistíme, oloupeme a nakrájíme na asi 1 cm velké kostičky. 20 g másla rozpustíme v hrnci a necháme v něm zesklovatět cibuli. Přidáme kostičky kedlubny a dusíme 2-3 minuty, okořeníme Bylinkovým kořením a přidáme špetku cukru. Zalijeme 300 ml vývarem (voda+bujón) a přivedeme k varu. Přidáme 500 ml odtučneného mléka a necháme asi 20 minut vařit. Pak přidáme 200 ml smetany a krátce povaříme. Kedlubnovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. K dochucení použijeme podravku. Kedlubnovou polévku plníme do hlubokých talířů, pokapeme Bylinkovým pestem (3 lístky bazalky, 3 snítky čerstvého koriandru, půl svazku zelené petrželky, 100 ml oleje, 1 česnek, 1 g sůl, 5 g ořechů rozmixujeme tyčovým mixérem, nejdříve dáme jen čtvrtinu oleje. Postupně olej přiléváme, aby pesto mělo krémovou konzistenci. Strouhaný sýr (40 g) přidáme až nakonec) a posypeme dvěma lžícemi orestovaných slunečnicových semínků.
Vytisknout recept (PDF)