Jarní krémová polévka
Postup přípravy
V hrnci rozpálíme 30 ml oleje. Česnek (3 stroužky) očistíme a prolisujeme. Pórek (1/4) omyjeme a nakrájíme na kolečka. Česnek spolu s pórkem zprudka orestujeme. Pak stáhneme stupeň ohřevu. Chřest omyjeme a zbavíme dřevnatých částí. Hrst hrášku a 4 stonky dáme stranou a schováme na ozdobu. Zbylý chřest nakrájíme na kousky a spolu s hráškem vsypeme do hrnce k pórku. Vše rychle orestujeme a zalijeme připraveným vývarem. Polévku vaříme 12 minut mírným probubláváním. Bylinky omyjeme a rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu vsypeme do hrnce 1 minutu před koncem vaření. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém. Dochutíme solí a pepřem a vmícháme polovinu zakysané smetany. Polévku servírujeme horkou. Hladinku ozdobíme trochou zakysané smetany, nakrájeným chřestem, hráškem, hráškovými výhonky, jedlými květy a černým sezamem.
Vytisknout recept (PDF)