Husí kaldoun
Postup přípravy
Husí skelet nebo odřezky dáme spolu s polovinou očištěné a na velké kusy pokrájené kořenové zeleniny, pepřem (3 kuličky), novým kořením (3 kiličky) a 1 přepůlenou oloupanou cibulí do hrnce. Zalijeme asi 3 litry vody a pomalu vaříme, abychom získali silný husí vývar. 200 g drobů uvaříme zvlášť do měkka, pak je propláchneme studenou vodou, osušíme a pokrájíme. Máslo rozpustíme v hrnci, vsypeme na kousky pokrájený květák a kmín a chvíli opékáme. Přidáme zbytek kořenové zeleniny pokrájený na menší kousky a zalijeme přes jemný cedník přecezeným husím vývarem. Zahustíme světlou jíškou z másla a mouky a vaříme půl hodiny. Zhruba 5 minut před koncem vlijeme do polévky smetanu, přidáme pokrájené droby. Polévku dochutíme mletým muškátovým oříškem, solí a pepřem. Podáváme s širokými nudlemi, ozdobené petrželkou.
Vytisknout recept (PDF)