Celerovo-dýňový krém
Postup přípravy
Dýňový krém: Nakrájenou šalotku zpěníme na rozehřátém oleji spolu s jedním bobkovým listem, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a orestujeme. Přilijeme 1 dl vína, zeleninový vývar a vaříme až do úplného změknutí dýně. Potom odstraníme bobkový list, rozmixujeme a ještě chvíli povaříme, aby se krém zredukoval.
Celerový krém: Na rozehřátém oleji zpěníme 1 lžíci nadrobno nakrájené cibule, přidáme nadrobno nakrájenou ančovičku a na kostičky nakrájený oloupaný celer a orestujeme. Podlijeme 500 ml vody, osolíme, opepříme a vaříme 20 minut. Uvařenou polévku rozmixujeme, vmícháme do ní 1 lžíci Maizeny rozpuštěné v trošce studeného mléka a ještě 5 minut povaříme, aby polévka zhoustla. Do misek vlijeme postupně oba krémy a lžící jen jemně promícháme, aby vytvořily na povrchu nepravidelný vzor.
Vytisknout recept (PDF)