Boršč zahuštěný Hraškou
Postup přípravy
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), zelí a rajčata. Přidáme Mahá koření, 1/2 třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Přidáme na kostky nakrájené brambory, plátek citrónu. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme nové koření, bobkový list, sladkou papriku, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Mezitím zvlášť uvaříme červenou řepu, oloupeme ji a nakrájíme na nudličky.
Když je boršč uvařený, vložíme do něho připravenou řepu, vmícháme smetanu a polévku necháme přejít varem.