Kategorie receptů
Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí
Počet ingrediencí
13
Počet porcí
4
Sacharidy na jednu porci
106 g
Doba přípravy
35 minut
Bez lepku
Postup přípravy
V hrnci se širokým dnem na rostlinném oleji krátce orestujeme slaninu, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a 2 stroužky česneku a dále restujme dosklovata. Poté vsypeme rýži a mícháme, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Do rýže vmícháme na malé kostičky nakrájenou dýni hokaido a nasekanou snítku šalvěje. Postupně podléváme horkým vývarem (1500 ml), vždy 1-2 naběračky a další přilijeme, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy na skus, trvá to přibližně 15-18 minut. Rizoto odstavíme z ohně, důkladně vmícháme máslo a parmezán, dle chuti přidáme sůl a pepř.
Vytisknout recept (PDF)Cibule volná
50 g
Česnek
5 g
Dýně Hokkaido
300 g
Jedlá sůl vakuová 1 kg
2 g
Šalvěj
2 g
Chardonnay pozdní sběr víno polosuché bílé 0,75 l
150 g
Parmazán 100 g
70 g
Staročeská slanina 1,9 kg
150 g
Jihočeské máslo 82 % 250 g
50 g
Pepř černý mletý 20 g
0.5 g
Lagris rýže arborio 500 g
500 g
Olej slunečnicový
45 g