Vepřový řízek s pikantní rajčatovou omáčkou
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 180 °C. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Chilli papričku podélně překrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kolečka. Feta nebo balkánský sýr nakrájíme na malé kostičky. Bazalku omyjeme, osušíme, otrháme ze stonku a nakrájíme na proužky. Na rozpáleném olivovém oleji (2 PL) orestujeme cibuli a česnek. Přidáme rajčata a dusíme 10 minut. Připravíme 3 větší mělké misky s moukou, vejcem a strouhankou. Řízky ochutíme z obou stran solí a pepřem. Nejprve je obalíme v mouce, poté v rozkvedlaném vejci, a nakonec ve strouhance. Řízky opečeme na pánvi na slunečnicovém oleji (50 ml) a středním plameni 2 minuty z každé strany dozlatova. Rukolu omyjeme a osušíme. Smícháme ji s citrónovou šťávou, solí a olivovým olejem (4 PL). Navrch nasekáme čerstvou papriku. Smícháme chilli, sýr feta a bazalku s rajčatovou omáčkou a dochutíme solí. Řízky podáváme s rajčatovou omáčkou, hranolky a rukolovým salátem.
Vytisknout recept (PDF)