Vepřová plec pečená s fazolemi a klobásou
Postup přípravy
Maso necháme vcelku a ostrým nožem do něj shora nakrájíme zářezy do tvaru mřížky. Smícháme olivový olej, papriku, pepř a sůl a tuto pastu vetřeme ze všech stran do masa. Zahřejeme hrnec, rozpustíme v něm 2 lžíce sádla a maso na něm ze všech stran opečeme. Poté vyndáme maso stranou a do hrnce dáme cibuli nakrájenou na měsíčky, rozmáčknuté 5 stroužků česneku, klobásu nakrájenou na kolečka. Společně opékáme, dokud cibule nezačne tmavnout. Zalijeme rajčatovou passatou, promícháme, nahoru položíme opečený kus masa. Kolem rozházíme 4 bobkové listy. Přiklopíme pekáčem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, hodinu a půl. Poté přidáme scezené červené fazole z plechovky, pakpřidáme bíle fazole, lehce promícháme. Vrátíme do trouby a pečeme další půl hodiny až hodinu. Záleží na tom, jak vysoký kus masa máme. Sundáme poklici a ještě pár minut dopečeme masu křupavou kůrku.
Vytisknout recept (PDF)