Listový salát s trhaným vepřovým masem marinovanou řepou a modrým sýrem
Postup přípravy
Nejprve si upečeme červenou řepu. Oloupeme jí, dle velikosti rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, dáme na pečící papír na plech, pokapeme olivovým olejem (15 ml) a posypeme kořením (celý pepř 2 kuličky, celé nové koření 1 kulička, fenykl semínka 1/4 Čl, koriandr sušený 1/4 ČL), které jsme si předtím rozdrtili ve hmoždíři. Plech přikryjeme alobalem a pečeme v troubě při 150°C doměkka. Poté necháme vychladnout a krájíme na malé kousky. Trhané maso i se šťávou vyjmeme z varného sáčku na talíř a vložíme do mikrovlnné trouby. Talíř zakryjeme poklopem a ohříváme 6 minut při středním ohřevu (700 W). Po ohřátí maso roztrháme pomocí dvou vidliček. Do misky s kulatým dnem dáme med, (malinový) ocet a špetku soli. Metličkou šleháme tak dlouho než se suroviny spojí. Pak po malých dávkách zašleháváme olivový olej (20 ml), který nám zálivku zahustí na požadovanou konzistenci. Listy salátu smícháme s hotovou zálivkou a zlehka promícháme. Musíme dát pozor, abychom listy zbytečně nepolámali. Přendáme na talíř, přidáme červenou řepu, trhané maso a na kousky natrhaný modrý sýr, ořechy a bylinky.
Vytisknout recept (PDF)