Kategorie receptů
Krkovička s ajvarem a česnekovou topinkou
Počet ingrediencí
14
Počet porcí
4
Sacharidy na jednu porci
24 g
Doba přípravy
30 minut
Bez lepku
Postup přípravy
- Plátkům masa na několika místech nařízneme okraje, aby se nám nekroutily. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Smícháme si marinádu z oleje (60 ml), hořčice, prolisovaného česneku (4 stroužky), zázvoru, posekaných lístků bylinek, soli a pepře a vmícháme do ní kolečka cibule (je lepší ji nechat takto ve větších kusech, aby se pak dala snadno vyndat). Plátky krkovice potřeme touto marinádou z obou stran, naskládáme je na sebe do misky, zakryjeme a dáme přes noc marinovat do chladničky. Druhý den si rozpálíme pánev (ideálně grilovací), jen zlehka ji potřeme olejem (maso je už mastné dost) a plátky na ní opečeme z každé strany 4 minuty. Opečené plátky naskládáme na sebe na list alobalu, zabalíme a necháme cca 5 minut odpočívat, mezitím si doděláme šťávu - do pánve k výpeku přilijeme pivo, med, osolíme a opepříme, necháme mírně zredukovat, abychom měli tolik šťávy, kolik chceme. Ochutnáme a dochutíme. Na závěr rozpustíme ve šťávě lžíci másla a vrátíme do pánve maso, vypneme plamen a zakryjeme ho pokličkou, aby se prohřálo a obalilo šťávou. Mezitím si na jiné pánvi klasickým způsobem opečeme topinky na oleji, opečené topinky vysušíme papírovou utěrkou a potřeme rozpůleným stroužkem česneku. Maso podáváme s topinkou a na kraj talíře dáme kopeček ajvaru.
Cibule volná
40 g
Česnek
5 g
Jedlá sůl
4 g
Šalvěj
40 g
Hořčice kremžská 450 g tuba
20 g
Bezlepkový ležák 0,5 l
30 g
Pepř černý mletý 20 g
3 g
Zázvor mletý 20 g
3.5 g
Semínkový chléb tmavý trvanlivý bez lepku KB 280 g
120 g
Včelí med luční 250 g
5 g
Olej slunečnicový
80 g
Krajanka máslo 250 g
5 g
Podravka Ajvar pikant 350 g
50 g