Brambory zapečené s tvarohem a pečeným bokem
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce, v hodně osolené vodě. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na měsíčky. Závin nakrájíme na plátky a každý plátek ještě překrojíme napůl. Připravíme si pánvičku. Ideální je litinová, kterou pak můžeme celou dát do trouby. Pokud takovou nemáte, použijeme obyčejnou pánvičku a brambory potom zapékáme v pekáči nebo zapékací misce. Na pánvičku dáme opékat cibuli, na lžíci sádla. Po pěti minutách přidáme plátky pečeného závinu a opékáme tak dlouho, až cibule změkne, může začít zlátnout a závin začne být křupavý. V této chvíli přidáme brambory a ochutíme kmínem. Můžeme přidat i oblíbený koření, ale není to nutné. Opékáme dalších pět minut. Vmícháme tvaroh, do kterého jsme předtím vmíchali lžičku soli a nastrouhaný sýr. Dámte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 15 až 20 minut. Podáváme posypané nasekanou zelenou petrželkou a jarní cibulkou.
Vytisknout recept (PDF)