Kategorie receptů
Zapečená polenta s mletým masem a cuketou
Počet ingrediencí
13
Počet porcí
3
Sacharidy na jednu porci
41 g
Doba přípravy
60 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Cibuli si nakrájíme na drobno, mrkev nastrouháme najemno. Na pánvi si rozpálíme lžíci oleje, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Poté přidáme mleté maso, vařečkou ho pořádně rozdělíme, abychom neměli cucky. Osolíme ho, zasypeme mletou paprikou, medvědím česnekem, přidáme sojovou omáčku. Až se maso zatáhne, přisypeme nastrouhanou mrkev, necháme ještě dvě minuty opékat a poté sundáme z ohně a odložíme. Nastrouháme si cuketu na hrubo. V hrnci si rozpálíme lžíci oleje a cuketu na něm krátce osmahneme. Poté ji zalijeme vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vařit, opatrně za stálého míchání přisypáváme polentu a mícháme do zhoustnutí. Kdyby byla polenta moc tekutá, přidáme ji více, pokud naopak moc hustá, zředíme ji vodou. Hotovou polentu osolíme dle chuti a vmícháme prolisovaný česnek. Jakmile máme hotovo, ihned nalijeme polovinu polentu do zapékací misky (není potřeba ničím vymazávat), na ni navrstvíme všechno maso (bez přebytečné mastnoty), a na něj zbytek polenty. Pečeme při 200 stupních cca 30 minut, poté zasypeme strouhaným sýrem a ještě 10 minut dopečeme.
Vytisknout recept (PDF)
Cibule volná
120 g
Cuketa
100 g
Mrkev
100 g
Česnek
5 g
Jedlá sůl vakuová 1 kg
6 g
Mleté maso míchané
400 g
Jihočeský eidam 45 % plátky 100 g
100 g
Pitná voda nesycená
500 g
Česnek medvědí 30 g
3 g
Paprika sladká 35 g
3 g
Bez lepku Sójová omáčka 160 ml
15 g
Polenta kukuřičná instantní BIOHARMONIE 450 g
125 g