Dalmátské čufty
Postup přípravy
Umeleme hovězí a vepřové maso společně se žemlí namočenou ve vodě a pečlivě vymačkanou, mírně osolíme, přidáme mouku, vejce, mletý pepř, drcený kmín, promícháme a rozdělíme na díly. Z jednotlivých dílů tvarujeme silnější, krátké šišky, které rychle opečeme po obou stranách na oleji a vyjmeme. Do zbylého oleje přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme, přisypeme mouku, krátce osmahneme, přimícháme mletou papriku a nakonec rajčatový protlak. Hotovou zásmažku zalijeme vodou, pečlivě rozšleháme, uvedeme do varu a zvolna vaříme nejméně půl hodiny. Po krátkém vaření přidáme do omáčky na plátky nakrájený citrón a divoké koření. Ke konci varu omáčku zjemníme pečlivě rozšlehanou smetanou s mlékem, přisladíme, podle potřeby přisolíme a po krátkém vaření procedíme hustým cedníkem na opečené maso. Nakonec přidáme do omáčky na oleji podušenou, nakrájenou dužinu z rajčat, na nudličky nakrájené okurky, zelené paprikové lusky a hrášek a společně s čufty krátce podusíme.
Vytisknout recept (PDF)