Lotrinský quiche (kiš) bez lepku
Postup přípravy
Doporučujeme použít kulatou formu s vroubkovaným okrajem o průměru 30 cm.
Směs osolíme (půl lžičky). Do sypké směsi zapracujeme máslo a vodu. Krátce prohněteme, dokud se přísady nespojí v hladké těsto (pro usnadnění práce můžeme použít též kuchyňský robot).
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe do druhého dne.
Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 10–15 minut. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami a necháme vychladnout.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a opečeme na pánvi dozlatova. Sýr nahrubo nastrouháme. Smícháme 5 vajec, mléko a smetanu, prošleháme a dochutíme solí a pepřem. Opečenou slaninu rozprostřeme na předpečený korpus, zalijeme vaječnou směsí a povrch posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 30–40 minut, až se náplň zpevní a povrch získá zlatou barvu. Necháme dobře vystydnout (případně vychladit v chladničce) a až poté krájíme.
Vytisknout recept (PDF)