Kategorie receptů
Králík agrodolce
Počet ingrediencí
21
Počet porcí
6
Sacharidy na jednu porci
13 g
Doba přípravy
1 hodina
Bez lepku
Postup přípravy
- Cibuli, zeleninu aslaninu si nakrájíme na malé kousky. Porce králíka osolíme, opepříme a obalíme v mouce (přebytky oklepeme, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu si rozpálíme olivový olej a na prudkém plameni na něm opečeme maso ze všech stran dozlatova. Pak ho přendáme do misky, snížíme plamen na střední stupeň, přidáme máslo, počkáme, až se rozpustí a pak vložíme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Opékáme cca 5 minut, přidáme slaninu, jalovec (mírně ho rozmačkáme nožem), pepř, tymián a cukr a necháme ještě minutku opéct, až se koření rozvoní. Vrátíme zpět do kastrolu maso. Pak už doplníme jen ocet a cca 500 ml vody, přiklopíme pokličkou a necháme cca 45 minut probublávat. Ke konci můžeme do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. Pokud ano, přidáme mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni necháme čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání - bude to trvat jen několik minut. Ideální přílohou je rýže nebo klidně i polenta.
Cibule volná
30 g
Mrkev
100 g
Česnek
3 g
Jedlá sůl
7 g
Tymián čerstvý
2 g
Ocet kvasný lihový 1 l
15 g
Olivový olej
60 g
Vlašské ořechy jádra
10 g
Celer řapíkatý
80 g
Mandle jádra 200 g
10 g
Bezlepková mouka Nomix 500 g
50 g
Staročeská slanina 1,9 kg
100 g
Pitná voda nesycená
500 g
Cukr krystal
7 g
Rozinky
10 g
Králičí kýta
650 g
Jalovec celý 30 g
1 g
Pepř černý celý 20 g
1 g
Pepř černý mletý 20 g
5 g
Krajanka máslo 250 g
20 g