Králičí svíčková
Postup přípravy
Králíka omyjeme, osušíme, naporcujeme a prošpikujeme. Kořenovou zeleninu (2 mrkve, 1 petržel, 1 celér) a cibuli nakrájíme a společně s kořením (2 hřebíčky, hrst tymiánu, bobkový list, šalvěj, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření), zázvorem, solí, 2 plátky citronu, 2 lžícemi octa a 1 lžící cukru zalijeme vodou a vaříme asi 30 minut. Necháme vychladnout a do láku naložíme maso, nejlépe přes noc. Pak ho vyjmeme, zeleninu scedíme a orestujeme na másle. Přidáme maso, podlijeme lákem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podléváme lákem. Hotové maso vyjmeme a zeleninu i s lákem, ze kterého jsme vyndali bobkový list, rozmixujeme dohladka. Potom do omáčky přidáme smetanu a povaříme. Vedle na pánvi si připravíme karamel a vmícháme ho do omáčky, dochutíme solí a citronem. Smetanu ke šlehání vyšleháme. Podáváme s knedlíky s brusinkami a šlehačkou.
Vytisknout recept (PDF)