Jablkový křen s vařeným hovězím masem
Postup přípravy
Maso svažeme kuchyňským provázkem do tvaru válečku. Přivedeme k varu asi dva litry vody a osolíme ji lžící soli. Jakmile voda začne vařit, vložíme do ní maso a 3 minuty ho povaříme, aby se jeho povrch rychle zatáhnul. Pak maso vyjmeme a vodu vylijeme. Vrátíme maso do prázdného hrnce, zalijeme ho studenou vodou, aby bylo těsně ponořené, osolíme jednou lžičkou soli a pozvolna přivedeme téměř k varu, ale ne úplně. Takto maso „táhneme“ asi hodinu a sbíráme přitom pěnu. Očistěte zeleninu (mrkev, petržel, cibule) nahrubo nakrájíme. Přidáme ji spolu s kořením (2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček pepře) k masu, případně dosolíme, a stejným způsobem vaříme další 3 hodiny. Odpařenou vodu doplňujeme novou, studenou, tak aby hladina vody stále zakrývala maso. Mezitím si připravíme jablkový křen. Křen s jablky nastrouháme, přidáme špetku cukru a soli, ocet a 5 lžic masového vývaru (bujón rozpuštěný ve vodě). Uvařené maso necháme zchladnout ve vývaru. Zchladlé maso nakrájíme na velmi tenké plátky a podáváme ho s jablkovým křenem.
Vytisknout recept (PDF)