Velikonoční tvarohový mazanec
Postup přípravy
Všechny ingredience si vytáhneme hodinu předem a necháme je zahřát na pokojovou teplotu. Smícháme oba druhy mouky a droždí. Zvlášť rozmíchám tvaroh, 2 vejce, 2 lžičky rum, sladidlo a lžičku citrónové kůry.
Pak smícháme sypké a mokré ingredience dohromady a uhněteme těsto.
Nakonec přidám špetku soli a rozinky a ještě pořádně zapracujeme do těsta.
Poprašíme trochou mouky, přikryjeme potravinářskou fólií a utěrkou, a nechám na teplém místě kynout 1 – 3 hodiny.
Po vykynutí rozdělíme těsto na poloviny a vytvarujeme 2 pěkné bochánky, které dáme na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryjeme fólií a utěrkou a nechám kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.
Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C.
Před pečením uděláme na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potřeme mazance žloutkem a posypeme mandlemi.
Snnížíme teplotu trouby na 160 °C a mazanec pečeme 35 – 45 minut.
Vytisknout recept (PDF)