Kategorie receptů
FILTRACE

Perníčky z věčného medového těsta

Počet ingrediencí
12
Počet porcí
100
Sacharidy na jednu porci
32 g
Doba přípravy
45 minut
 
Bez lepku Bez lepku

Postup přípravy

2 - 2,5 kg bílé směsi Doves Farm, 630 g krystalového cukru, 400 g medu, 200 g marmelády, 100 g kandované pomerančové kůry, 130 g tuku (Hera, Smetol). 20 g amonia (cukrářské droždí - drogerie, nejlepší je rok staré, nesmrdí). 20 g sody. kyselina citronová (na špičku nože), 2,5 čl perníkového koření, 3 pl oleje, 8 žloutků. Do velkého hrnce (6 litrovém) dáme 1/4 l vody, kyselinu citronovou a na plotně ve vlažné vodě rozpustíme. Přidáme 500 g krystalového cukru a za stálého míchání přivedeme k varu a odstavíme z plotny. Mezi tím si upálíme cukr.
Pálený cukr: 130 g cukru vsypeme do hrnce, přidáme polévkovou lžíci vody a na prudkém ohni upálíme na tmavohnědou barvu. Do odstaveného cukru nalijeme za stálého míchání 1 dcl teplé vody. Po zalití pálený cukr na plotně rozvaříme. Pak nalijeme do rozpuštěného cukru ve velkém hrnci. Do takto upraveného roztoku dáme na masovém mlýnku rozemletou pomerančovou
kůru, marmeládu, tekutý med, 3 lžíce oleje a koření. 8 žloutků rozšleháme metličkou v hrníčku a nalijeme do připravené vlažné omáčky, do které přisypáváme mouku a přidáváme rozmíchaný měkký tuk. Těsto zahušťujeme moukou natolik, pokud ho
můžeme bez velké námahy vařečkou promíchat.
Amonium a jedlou sodu rozpustíme v malém množství studené vody, aby vznikla hustší kašička, kterou přidáme do těsta chvíli před dokončením přisypávání mouky (cca 1,5 kg mouky). Promíchané těsto na povrchu uhladíme, posypeme moukou a
necháme při pokojové teplotě odpočívat nejméně jeden den přikryté utěrkou.
Nádoba musí být o 1/3 vyšší, aby mělo těsto dostatečný prostor ke "kynutí". (Těsto vydrží i půl roku). Pokud se na povrchu utvoří tvrdá kůrka, položíme na ni před pečením přes noc mokrou utěrku). 
Před pečením si odebereme potřebné množství těsta. Na vále přidáním mouky, zpracujeme hmotu do konzistence asi jako na linecké těsto. Dobře podsypáváme, s těstem se velmi pěkně pracuje. Rozválíme na 0,5 cm, pečeme rychle (250°C, NE
HORKOVZDUCH) na pečícím papíře. Nejdříve si na 3 - 4 kouscích otestujeme, jak dlouho budeme perníčky péct. (Každá trouba peče jinak.) NEPÉCT dorůžova, ale ani nesmí být nedopečené, krabatily by se po vychladnutí. (Ve své troubě peču 3 - 3,5 minuty, plech mám až nahoře.)
Po upečení perník potíráme rozšlehaným (celým) vejcem.
Perníčky můžeme zdobit bílou či jinou polevou, slepovat, máčet v čokoládě. Perník je měkký, rozplývá se na jazyku.
Poleva: Ušleháme šlehačem 1 bílek, 140 g moučkového cukru, kapka citronové šťávy.
Povrch nespotřebovaného těsta posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme
uložené na chladném místě do dalšího pečení.

 

Vytisknout recept (PDF)
Bílek
31 g
Bílek
Bílek
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (0.31g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry
Proteiny 11g 0g
Tuky
Vláknina
Energie 201Kj 1Kj
Bez lepku Bez lepku
Cukr krystal
630 g
Cukr krystal
Cukr krystal
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (6.3g)
Sacharidy 100g 6,3g
Cukry 100g 6,3g
Proteiny 0g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 1700Kj 107Kj
Bez lepku Bez lepku
Cukr moučka
140 g
Cukr moučka
Cukr moučka
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (1.4g)
Sacharidy 100g 1,4g
Cukry 97g 1,4g
Proteiny 0g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 1700Kj 24Kj
Bez lepku Bez lepku
Žloutek
224 g
Žloutek
Žloutek
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (2.24g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry
Proteiny 16g 0,4g
Tuky 31g 0,7g
Vláknina
Energie 1532Kj 34Kj
Bez lepku Bez lepku
Kyselina citronová potravinářská
1 g
Kyselina citronová potravinářská
Kyselina citronová potravinářská
Výrobce
Kávoviny akciová společnost
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (0.01g)
Sacharidy 98g 0g
Cukry 0,1g 0g
Proteiny 0,3g 0g
Tuky 0,1g 0g
Vláknina 0,3g 0g
Energie 1660Kj 0Kj
Bez lepku Bez lepku
Koření do perníku 25 g
16 g
Koření do perníku 25 g
Koření do perníku 25 g
Výrobce
BENKOR s.r.o.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (0.16g)
Sacharidy 61g 0,1g
Cukry 0,5g 0g
Proteiny 11g 0g
Tuky 12g 0g
Vláknina 39g 0,1g
Energie 1296Kj 2Kj
Bez lepku Bez lepku
Směs bílá bez lepku 1000 g
2500 g
Směs bílá bez lepku 1000 g
Směs bílá bez lepku 1000 g
Výrobce
BIOLEPEK s.r.o.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (25g)
Sacharidy 80g 20g
Cukry 0,4g 0,1g
Proteiny 4,8g 1,2g
Tuky 0,9g 0,2g
Vláknina 1g 0,3g
Energie 1484Kj 371Kj
Bez lepku Bez lepku
Med květový luční 900 g
400 g
Med květový luční 900 g
Med květový luční 900 g
Výrobce
SOCO CZ s.r.o.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (4g)
Sacharidy 82g 3,3g
Cukry 82g 3,3g
Proteiny 0,3g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 1394Kj 56Kj
Bez lepku Bez lepku
Olej slunečnicový
40 g
Olej slunečnicový
Olej slunečnicový
Výrobce
Potraviny bez dodavatele
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (0.4g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry 0g 0g
Proteiny 0g 0g
Tuky 92g 0,4g
Vláknina 0g 0g
Energie 3404Kj 14Kj
Bez lepku Bez lepku
Krajanka máslo 250 g
130 g
Krajanka máslo 250 g
Krajanka máslo 250 g
Výrobce
ALIMPEX FOOD a.s.
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (1.3g)
Sacharidy 0,7g 0g
Cukry 0,7g 0g
Proteiny 0,6g 0g
Tuky 82g 1,1g
Vláknina
Energie 3056Kj 40Kj
Bez lepku Bez lepku
Jedlá soda 15 g
20 g
Jedlá soda 15 g
Jedlá soda 15 g
Výrobce
Dr. Oetker, spol. s r.o.

{"Výrobek bez změřených nutričních hodnot."}
 
Dle nařízení EU č. 1169/2011 není výrobce povinen zveřejnit nutriční hodnoty.

Ovocňák Rakytníkový džem s hruškou 200 g
200 g
Ovocňák Rakytníkový džem s hruškou 200 g
Ovocňák Rakytníkový džem s hruškou 200 g
Výrobce
Ovocňák
Nutriční hodnoty na: 100g Porce (2g)
Sacharidy 40g 0,8g
Cukry 39g 0,8g
Proteiny 0,1g 0g
Tuky 0,1g 0g
Vláknina
Energie 650Kj 13Kj
Bez lepku Bez lepku